foto-sociale-huur-nuhadm-scaled

Statushouders zo snel mogelijk naar huurwoningen in Horst aan de Maas

Horst Sevenum America Broekhuizen Broekhuizenvorst Evertsoord Griendtsveen Grubbenvorst Hegelsom Kronenberg Lottum Meerlo Melderslo Meterik Swolgen Tienray Politiek 12 januari 2023

Bijna alle sociale huurwoningen die de komende drie maanden in Horst aan de Maas vrijkomen, gaan rechtstreeks naar asielzoekers met een verblijfsvergunning. Dat bevestigt wethouder Roy Bouten (PvdA) naar aanleiding van een bericht in De Limburger.

De gemeente wil op deze manier voldoen aan zijn wettelijke taak voor huisvesting van asielzoekers.

30 woningen

Volgens Bouten zou het gaan om zo'n 30 woningen, waarbij veelal gezinnen worden gehuisvest. Om dit te realiseren hebben de gemeente en Wonen Limburg in overleg besloten de eerste drie maanden van dit jaar in principe alle vrijkomende huurwoningen in Horst aan de Maas toe te wijzen aan statushoudergezinnen. Een uitzondering hierop zijn de vrijkomende woningen in Horst-West. Deze worden met voorrang toegewezen aan de bewoners van de Marijkestraat die een herstructureringsurgentie hebben omdat hun huis gesloopt wordt. Gemeente en Wonen Limburg hopen met deze maatregel een inhaalslag te maken met het bieden van een goede woonplek aan statushouders, zodat er geen schrijnende situaties in de noodopvang meer hoeven te zijn. De gemeente doet ook onderzoek naar andere maatregelen om de druk op de huurmarkt te verlagen zoals het toevoegen van tijdelijke flexwoningen. 

Afgelopen maandag hield de noodopvang voor asielzoekers in de Kasteelse Bossen in Horst op te bestaan. Alle bewoners zijn verhuisd naar een noodopvang in Landgraaf.

Kamervragen

Tweede Kamerlid Wybren van Haga (BVNL) wil van woonminister Hugo de Jonge (CDA) weten of hij de maatregel niet discriminatoir vindt. “Autochtone inwoners van Horst aan de Maas, die veelal op een lange wachtlijst staan, kunnen de komende drie maanden fluiten naar een sociale huurwoning, omdat de gemeente heeft besloten om de asieldroom van het kabinet Rutte/Kaag te faciliteren,” aldus Wybren van Haga, die de afgekondigde maatregel volstrekt onaanvaardbaar vindt. “De Jonge heeft gezegd dat immigratie de aanjager is van de woningnood. Dan passen immigratiebeperkende maatregelen in plaats van discriminatoire maatregelen.”  

De BVNL-raadsleden Imke Emons en Rob Driessen hebben een spoeddebat aangevraagd in de gemeenteraad van Horst aan de Maas.