foto-spoor america-nuhadm

RIVM: geluid voorbijrazende treinen in America hoger dan verwacht

America Algemeen 16 januari 2024

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat de overlast van voorbijrazende treinden in America groter is dan gedacht. Het treinverkeer heeft een grote invloed op de leefomgeving van de inwoners. Wel maakt het uit waar men in het dorp woont. Met name inwoners dicht bij het spoor worden vaak blootgesteld aan hard geluid van voorbijkomende treinen. Ook blijkt dat het aantal treinen dat per nacht langskomt sterk verschilt en de hinder daardoor onvoorspelbaar is.

Maandagavond werden de resultaten van het onderzoek gepresenteerd aan de inwoners van America.

Geluidspieken

De geluidmeters die in het dorp waren geplaatst hebben de bijdrage van treinen aan omgevingsgeluid nauwkeurig weergegeven en geven inzicht in de plaatselijke situatie. De metingen bevestigen dat het aantal treinen dat 's nachts langkomt sterk verschilt en dus onvoorspelbaar is. De treinen kunnen flinke geluidpieken veroorzaken. De geluidniveaus kwamen regelmatig boven de 70 decibel. Veel bewoners die aan de hoge geluidsniveaus worden blootgesteld ervaren hinder of slapen hierdoor minder goed.

Leefomgeving

Over het algemeen zijn de inwoners van het dorp tevreden met hun woning en leefomgeving. Ze beschouwen hun dorp als een groene en veilige plek waar mensen naar elkaar omkijken. Toch wordt hinder en slaapverstoring door het geluid van treinverkeer in het hele dorp ervaren. Voor mensen die dichtbij het spoor wonen wordt dit opvallend meer en ernstiger. Men is het er grotendeels over eens dat de overheid meer zou moeten doen aan de geluidsituatie. De verwachting dat een geluidwerende muur voor verbetering gaat zorgen verschilt.

Geluidschermen

Om het geluid van de treinen enigszins tegen te houden blijven de huidige geluidschermen staan. De schermen aan de noordzijde (Pastoor Jeukenstraat en Nusseleinstraat) blijven ongewijzigd wat betreft lengte en hoogte. De schermen aan de zuidzijde (Wachtpostweg en Griendtsveenseweg) worden verlaagd en krijgen over de gehele lengte een hoogte van 1 meter.

Lees ook: Geluidschemen langs spoor America blijven